Pyszna, świąteczna babka, bardzo prosta. Do jej zrobienia możemy wykorzystać pozostające w tym czasie białka od kruchego ciasta lub/i bab drożdżowych.
Przepis Diddle24
Babka orzechowa (na białkach)
250 g białek (z 6-7 jaj)
200 g cukru pudru
150 g mąki tortowej
200 g mielonych orzechów laskowych
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję ubijając na wolnych obrotach powoli cukier puder, następnie mąkę, proszek do pieczenia i orzechy. Na koniec dodaję miękkie masło i ewentualnie aromat. Utartą masę wylewam do dowolnej foremki, i piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopni przez około 45 minut. Gotową, zimną można polukrować i udekorować orzechami.
piątek, 2 kwietnia 2021
Babka orzechowa (na białkach).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda wspaniale. Dobrych i zdrowych świąt Alu.
OdpowiedzUsuńAniu dziękuję i dla Ciebie i twoich bliskich dobrych świąt
UsuńWspaniała babka, pyszna no i zawiera białka, których zawsze u mnie dużo.
OdpowiedzUsuńNajlepszego świętowania!
To jak u mnie Kamilka
UsuńI dla Ciebie i twoich bliskich najlepszego na święta