Proste, a pyszne ciasto, które znalazłam u Magdy. Z lenistwa nie ozdobiłam tak pięknie jak Magda, ale i tak ciasto znikało z prędkością światła. Bardzo polecam
Wegańska szarlotka amerykańska. Apple pie
Składniki:
250 g wegańskiej margaryny
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
3-4 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki wody
8 kwaśnych jabłek
2 łyżki mąki kukurydzanej
5-10 łyżek trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Z mąki, margaryny, cukru, odrobiny soli i zimnej wody zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj na dwa krążki (mniej więcej krążki, bo w praktyce okazuje się bowiem, ze krążek to pojęcie niezwykle względne) . Jednym wyłóż okrągłą, natłuszczoną formę do tortów lub tarty tak, by brzegi ciasta lekko wystawały ponad brzeg formy. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, a następnie w paski 2-3 mm. Wrzuć do miski, dodaj cukier, cynamon i mąkę kukurydzianą, wymieszaj i równomiernie wyłóż na ciasto. Przykryj drugim krążkiem , odetnij nożem (lub nożyczkami) nadmiar ciasta i zlep zwilżone wodą brzegi ciasta. Jak umiesz możesz uformować falbankę z ciasta. Nadmiar ciasta możesz opcjonalnie rozwałkować i powycinać z niego listki, serduszka lub jak ja – owoce i przyozdobić brzegi ciasta. Nakłuj widelcem wierzch, żeby nadmiar pary wydostał podczas pieczenia. Ciasto wysmaruj aquafabą (zalewą po ciecierzycy lub fasoli z puszki) lub mlekiem sojowym. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz ok. 40 minut, aż będzie złociste.
Bardzo lubię takie ciasta z jabłkami. Szarlotka przyprószona śniegowym cukrem.
OdpowiedzUsuńAniu ja też :)
UsuńJabłka w wypiekach to moje ulubione zestawienie, odrobina cynamonu i jestem w niebie! Mniam!
OdpowiedzUsuńja też, buziaki
Usuń