Na podstawie przepisu Sandersik upiekłam wersje wegańską, pierniczki są przepyszne, mięciutkie i można piec w dzień podania. Naprawdę to jedne z najlepszych miękkich pierniczków jakie upiekłam.
Najlepsze świąteczne pierniczki (wersja wegańska)
Składniki:
1/2 kg mąki( w tym 100 g mąki żytniej)
125 g miodku majowego(pewnie może być syrop z agawy czy miód sztuczny)
125 g cukru, najlepiej ciemnego
125 g margaryny wegańskiej
100 ml kawy ( mocnej, zlanej z nad fusów)
1 łyżki octu
2 czubate łyżki karobu lub kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki amoniaku spożywczego
2 łyżki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
W większym garnku (najlepiej takim z grubszym dnem) roztapiamy margarynę. Następnie dodajemy do niej cukier, miód i przyprawę do piernika oraz wlewamy kawę i mieszając, gotujemy chwilkę do rozpuszczenia się składników. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy mieszanka miodowa przestygnie, wlewamy ocet oraz przesiewamy do niej mąkę z sodą, amoniakiem i karobem/ kakao . Mieszamy i zagniatamy. Robimy to w garnku, żeby nie stracić nawet odrobiny pysznej miodowo-korzennej mieszanki. Ciasto powinno być miękkie i dość luźne. Ja gotowe ciasto zostawiłam na dobę w lodowce(nakryte oczywiście).
Wyjmujemy po kawałku, rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie lub na macie sylikonowej na grubość ok 1/2 - 1 cm.
Wykrawamy pierniczki, przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą lub mąką.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok 10 min.
Po wyjęciu, wystudzić, oczyścić z ewentualnych resztek mąki i polukrować lub oblać czekoladą.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz