Bardzo proste, mocno maślane z nutą sezamową ciasteczka. Bardzo polecam
Przepis z tej strony
Ciasteczka z czarnym sezamem
składniki:
125g miękkiego masła
60g cukru pudru
30g białka o temperaturze pokojowej
10g czarnego sezamu
40g mąki 00(dałam tortową)
75g mąki 0 (dałam chlebową typ 650)
45g skrobi kukurydzianej
Na patelni podtostować ziarna sezamu i zdjąć z ognia jak zacznie lekko strzelać. Wystudzić, a następnie zmielić i wymieszać z mąkami wcześniej przesianymi. Mikserem ubić masło na gładka masę, dodać cukier puder i miksować, aż powstanie gładki krem, dodać białko i wymieszać. Wtedy dodać mąki, szybko wyrobić tak by wszystkie składniki się dobrze ze sobą wymieszały. Należy jak najmniej wyrabiać ten typ ciasta bo ten rodzaj kruchego może się zniszczyć jeśli wyrabiany zbyt długo, stracić na jakości. Przełożyć ciasto do worka cukierniczego lub pistoletu do ciastek i wyciskać ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. przykryć ciastka folia spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Następnie piec w temp. 170 przez 15 minut aż będą miały lekko zloty kolor. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Przechowywać w puszkach. Ciastka są najlepsze po jakim czasie. najlepiej zacząć konsumować na drugi dzień.*
*nie stosowałam tej zasady, na drugi dzień to niewiele pozostało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz