Pyszne! Proste! Bardzo polecam.
Grissini Torinesi
przepis wg Eric Treuille, Ursula Ferrigno
2 łyżeczki suszonych drożdży (lub 15g świeżych)
275 ml letniej wody
500g maki o dużej zawartości białka
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
2 łyżki semoliny
glazura - 1 żółtko + 1 lóżka wody
sezam, rozmaryn, gruba sól, kminek itp. do posypania
1. Drodze wsypać do 125ml wody, odstawić na 5 minut, wymieszać, aż się rozpuszcza.
Mąkę i sól przesiać do dużej miski, zrobić dołek w środku, wlać rozpuszczone drodze i oliwę.
2. Drewniana łyżką wmieszać mąkę do wody z drożdżami, aż powstanie zwarte, wilgotne ciasto. Pozostałą wodę dodawać wg potrzeby.
3. Ciasto wyłożyć na omączony blat i zagniatać 10min. aż będzie gładkie i elastyczne.
Zakryć ściereczką i zostawić na 10 min. w spokoju, potem zagniatać następne 10 min.
4. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wym. 30x20cm i grubości 1,5cm, zakryć ściereczką i znowu zostawić na 10min.
5. 2 blachy posmarować oliwa i posypać semoliną. Ciasto podzielić wzdłuż na 4 części, następnie każdą cześć podzielić na 10 paseczków. Każdy paseczek rozciągnąć na 25cm. Ułożyć na blachach.
6. Paski posmarować glazura z zalotka i wody, posypać czym się chce i piec 10-15min. w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Wyjąć i na kratce ostudzić.
Uwagi:
-dałam drożdże instant
-mąkę dałam chlebową
-sypałam białym i niebieskim makiem oraz białym i czarnym sezamem
-smarowałam przed pieczeniem skondensowanym niesłodzonym mlekiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz