Szybsza wersja na pierogi smażone z bloga Trzeci Talerz
Polecam
Pierogi w lanym cieście – kuchnia podkarpacka
z regionalnej publikacji pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”.
Farsz:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 średnia cebula
1 łyżka masła
500 g sera białego
sól i pieprz do smaku
Ciasto:
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
1 szczypta cukru
Dodatkowo olej do smażenia
Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Ziemniaki i biały ser przeciskamy przez praskę. Składniki łączymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Farsz nabieramy łyżką, uzyskaną kulę spłaszczamy na grubość 1 cm i wrzucamy do ciasta naleśnikowego. Pierogi w cieście przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy gorące.
ciekawy ten przepis jest. Szkoda, że nadzienie jak na "ruskie", bo tych nie lubię
OdpowiedzUsuńHm, może jakieś inne takie bardziej zwarte nadzienia byłyby okej
Usuń