Ciastka z maszynki wg przepisu Pawła Ochmana z jego rewelacyjnej książki Roślinna kuchnia regionalna. Przepis jest bardzo prosty, a ciastka przepyszne.
Ciastka z maszynki
4 szklanki mąki
250 g margaryny(użyłam Osełka Roślinna z Nerkowcami WEGE SIOSTRY)
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki śmietanki roślinnej( dałam Planton. Cremao Śmietana wegańska 18% do gotowania i pieczenia )
Margarynę utrzeć na puch i dodać cukier puder, ponownie utrzeć na puszystą masę, po 1 łyżce dodać śmietankę i ponownie utrzeć
Do masy dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto będzie twardawe i nie będzie się kleić do rąk, zawinąć w folię spożywcza i schłodzić w lodowce przez 1h( moje leżało dobę i trochę za bardzo stwardniało)
Do maszynki do mielenia przymocować przystawkę do ciastek i przepuścić przez maszynkę ciasto, odcinając wg upodobania ciastka. Układać na blasze z wyłożonej papierem. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
ostatnio tradiłam tu przypadkiem i te ciasteczka smakują wyśmienicie. Szczerze polecam. Wypróbowałam też Przepis na ciasteczka amarantuski dla dzieci ze strony Maluszek.Eu i to również był strzał w 10 :)
OdpowiedzUsuńtak są pyszne
Usuń