Prosty, smaczny, długo świeży i trochę urozmaicony nie taka popularną mąką jak jęczmienna.
Przepis na ten chleb znalazłam u Doroty na jej stronie Moje wypieki, a pochodzi z książki 'The art of handmade bread' Dan Lepard.
Chleb pszenno-jęczmienno – żytni
Składniki na 1 bochenek:
250 g aktywnego zakwasu żytniego
300 g letniej wody
300 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie typ 750)
100 g mąki żytniej jasnej lub razowej( u mnie typ 2000)
100 g mąki jęczmiennej ( zmieliłam sama pęczak jęczmienny)
1,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki połączyć w misie miksera. Wyrabiać przez około 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (lub ręcznie). Powstanie miękkie, klejące ciasto. Przykryć kuchenną ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 3 godziny.
Podczas tych 3 godzin, początkowo co pół godziny, a potem mniej więcej co godzinę wyjmować ciasto chlebowe z naczynia, zagniatać przez około 10 – 15 sekund, składać, a następnie odkładać do naczynia uformowane w kulę.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto chlebowe jeszcze raz krótko zagnieść, przełożyć do koszyczka (oprószonego wcześniej mąką ryżową pół na pół z pszenną), złączeniem ku górze, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 5 godzin). Można również ciasto przełożyć od razu do formy (wymiary dolne ok. 10 x 25 cm wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami), jak u mnie.
Po wyrośnięciu chleb z koszyczka przełożyć na rozgrzany kamień, lekko naciąć ostrym nożem i piec z parą wodną przez około 50 – 60 minut w temperaturze 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Chlebek jak malowany. Alu-Zawsze coś ciekawego wyczarujesz :) Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńMałgosiu dziękuje ,wiesz ostatnio piekłam go bez foremki, pięknie trzyma formę , jest tak ciemno ,że nie miałam kiedy zrobić zdajecie ,ale warto go też tak upiec
Usuńależ on pięknie i smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńKrysiu dziękuję i bardzo polecam , bo chleb bardzo prosty ,a bardzo smaczny
UsuńPiękny i bardzo smakowity ten bochenek!
OdpowiedzUsuńKamilo dziękuję :)
Usuń