czwartek, 2 lipca 2020

Roślinna kuchnia rodzinna Olga Smile, Weronika Smile

Nowa książka Olgi Smile i jej córki Weroniki zawiera ponad 130 przepisów na wegańskie i bezglutenowe potrawy w wersji prostej i szybkiej robione przez nastolatków lub bardziej czasochłonnej oraz rozbudowanej przygotowywanej przez rodziców.

Książkę Roślinna kuchnia rodzinna wydało Wydawnictwo Zwierciadło.
Książka podzielona jest na kilka rozdziałów, po Wstępie, w obszernym rozdziale Składniki autorki opisują swoje ulubione warzywa, grzyby, rośliny strączkowe, kasze i zboża bezglutenowe, glony, pestki i orzechy oraz przyprawy i dzielą się pomysłami jak na co dzień i od święta je wykorzystać  w smakowity sposób.
 W bardzo obszernym rozdziale Śniadania Olga i Weronika dzieli się z nami pomysłami na różne wersje owsianek , omletów oraz przeróżne wersje jajecznic bez jajek, wykorzystując do tego tofu, kalafiora czy ciecierzycę. Znajdziemy tu też przepisy na pasty do chleba jak paprykarz, humus, pasty z fasoli, tofu czy pestki słonecznika, a wszystko w kilku smakowitych wersjach. 
 Następnie w najobszerniejszej części pt. Obiady znajdziemy przepisy na Zupy, w tym kilka wersji roślinnego rosołu , krupniku czy zupy tom yun.
Znajdziemy tu tez smakowite propozycje burgerów z roślin, potraw z makaronu ryżowego. Z podrozdziału Gulasze i potrawki dowiemy się jak ugotować chili sin carne, risotto czy curry .
Jest tu też kilka przepisów na wegańskie kotlety z ziemniaków czy kasz.
Autorki podają też smakowite pomysły na obiady  makaronem w roli głównej oraz podpowiadają jak kreatywnie wykorzystać na obiad grzyby .Jest też kilka przepisów na zapiekanki np. z batatami czy musakę z soczewicy.

W zbyt krótkim jak na moje potrzeby rozdziale Na słodko znajdziemy ledwie sześć przepisów, a są to na mus, kremy, masła i kulki mocy.
 Jest też rozdział dla lubiących smak mięsa pt. Roślinne zamienniki mięsa i zestawy przypraw, z którego można się dowiedzieć jak przygotować i podać tempeh, tofu, kotlety sojowe czy chlebowiec, żeby przypominały  w smaku kurczaka czy gulasz wołowy oraz kilka przepisów na mieszanki przypraw np. do tofucznicy czy cieciornicy. 
Ta książka z roślinnymi przepisami została bardzo staranie wydana, jest przejrzysta, każdy przepis ma krótki opis autorek, potem jest lista produktów i sposób wykonania, każdy przepis opatrzony jest też zdjęciem. A zdjęcia to mocna strona tej książki, są bardzo apetyczne, nieprzekombinowane. Zachęcające do wykorzystania przepisu w praktyce.

Pozycję tą bardzo polecam nie tylko weganom czy osobom na diecie bezglutenowej, ale każdemu kto lubi roślinne jedzenie czy chce wzbogacić swoje menu w większą ilość warzyw, strączków czy kasz. Osoby szukające nowości znajdą tu nietuzinkowe pomysły i na śniadania, jak i na obiady, a i dla łasuchów   coś maleńkiego się znajdzie.

Ja na początek będę testować przepisy z rozdziału Śniadanie.
 
Autor: Olga Smile, Weronika Smile
Wydawnictwo:
Premiera: 17.06.2020 r.
Kategoria: kulinaria
Liczba stron:  280
Format:  165 x 220 mm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami

Blog Olgi Smile i Blog Weroniki Smile 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz