środa, 27 czerwca 2018

Lato, lato – ciasto z porzeczkami


Uwielbiam letni czas i letnie ciasta np. takie Spontaniczne kruche z czerwoną porzeczką - spód to te ciasto od Maddy- tyle, że bez kakao, potem czerwona porzeczka –tak z 800g z 2 łyżkami maki ziemniaczanej i 4 łyżkami cukru brązowego, na na wierzch kruszonka z odrobiny mąki , płatków owsianych , pól szklanki cukru i sporą ilością płatków kokosowych oraz olej kokosowy do zlepienia całości  , pycha!!! Trochę podpiekłam najpierw spód tak z 10minut w 200stopniach , potem owoce , na to kruszonka i piekło się w 180 stopniach jeszcze 30 minut. Szybko się robi , jeszcze szybciej zjada.


Składniki na kruche ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki zmrożonego oleju ( oleju mrożonego w zamrażarce przez co najmniej 6 godzin, najlepiej przez całą noc – nabierającego -płynno-stałej konsystencji)
  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wymienione składniki wymieszaj i ugnieć z nich lśniące, jednolite ciasto

4 komentarze: